Szolnokon és környékén gyűjtött gombák

 

Néhány gomba fotója saját készítésű, a többség netről gyűjtött, amint egy kis időm lesz, ezeket is sajátra cserélem. Néhány gomba meghatározása esetleg nem túl precíz, mert csak az ismeretterjesztő jellegű határozókból dolgoztam. Pl.:  Kalmár-Makara, vagy a gombahatározó weblapról. http://www.gombaportal.hu/hatarozo.php)

Az aláhúzottakat nagyobb mennyiségben találtam a dőltbetűsökre rendszeresen rájárok. Amik mérgezőek, vagy megárthatnak: kövérrel szedve. Védett faj pirossal. A kérdőjel azt jelzi, hogy bizonytalanul emlékszem a lelőhelyre, vagy nem határoztam meg könyvből a fajt. Nem volt időm, nem volt nálam a határozó, nem volt miben hazahozni, vagy meghatároztam ugyan, de nem biztos, hogy nem valami hasonló, közeli rokon. A gombagyűjtés szabályairól bővebben: http://www.miskolcigombasz.hu/tudni_illik/a_gombagyujtes_szabalyai/index.php?PPE_SID= Egy fontos mondat a weblapról: A gombahatározásnak csak egyetlen biztos módszere van: a megfelelően megalapozott tudásra épülő fajonkénti gombaismeret! Általános szabály is van persze, a csípős galambgomba nem ehető ( A hánytató galambgomba kisebb fokú mérgezést is okoz.), a rossz szagú csiperkék szintúgy. ( Egyszer már engem is hagyott kétségben a szaglásom, csak a próbasütéskor dőlt el, hogy ez bizony karbolszag.) Kertben ne szedjünk őzlábgombát! ( Amikor először találkoztam vele egy kerti komposzthalmon, bizony nehezen jöttem rá, hogy ez őzlábgomba.) Vörös tönkű, vagy kesernyés tinórut ne szedj! Kb. ennyire emlékszem Kamarás István tanácsaiból! Mivel nincs gombaszakértői vizsgám, gyűjtött gombáimból másnak csak olyan fajt adok, ami teljesen összetéveszthetetlen. ( Nyárfa érdestinóru, piruló és nagy őzlábgomba, szegfűgomba, gyapjas tintagomba, óriáspöfeteg, téli fülőke.)

 

 

 

 

        Barna csészegomba Széchenyi kis legelő

        Barna érdestinóru. Gyógyszertári központ melletti fiatal tölgyerdő

 

        Bimbós pöffeteg Gyógyszertári központ melletti fiatal tölgyerdő, Széchenyi lakótelep melletti tölgyerdő.

 

Cafrangos galóca Tiszaligeti Camping  Még nem kóstoltam meg.

 

     

1.       Őzlábgalóca (Amanita vittadinii) A szandai kisréten (15)június 5- szeptember végén. A repülőtéren is van. (4) Nem szedtem le, mert nem tetszett a szaga. Aztán láttam, hogy már rajta van a védett fajok listáján. Egy helybeli gyűjtő gyapjas őzlábgombának mondta, de hozzátette, hogy csak az erdőben termő őzlábgomba ehető.Más gyűjtők sajnos kirugdossák, megkértem az OBI áruházat, tegyenek ki néhány táblát a gomba védelme érdekében. Dolgoznak az ügyön.)

 

        Csiperke (Kétspórás?) valami termesztésből kivadult a Széchenyi iskola udvarán, (5) a lengyel piac mögött,(11)  a Zöld ház kerítésénél, (12) Az Újszászi erdőben ( 13) trágyahalmon.

 

        Erdei szegfűgomba Zrékas, akácos ? (6) Azóta az akácost kivágták.

 
Erdőszéli csiperke ? Zrékas akácos, vagy a tölgyes  szélén
 

 

 
   
    Fehér tarlógomba. Több helyen, pl. a villanytelep melletti útszegélyen, lakótelepi és egyéb parkokban. Szinte mindenütt ott van. Gévagomba. Kidőlt tönkön a Zagyva ártéren a fahíd melletti nyárfás árkában. ( 8 nagy fej) Ha leforrázzuk ( pannírozás előtt) iszonyú szaga lesz, kicsit száraz is, de amúgy finom. Gumós csiperke? A Gyógyszertári központ melletti kiserdőben. Gyapjas tintagomba Széchenyi krt-i iskola udvarán (5), A Zagyva ártéren a betonhíd fölötti jobb parton  (8)egyszer tömegesen, azóta nem láttam. Még nov. 20-án is találtam egyet a Zöld ház udvarán.(9) Lengyel piac mögött. (10) Tiszaligetben több helyen.
       
Déli tuskógomba A Nagysándor József ( Régen: Landrer Jenő ) úton az egyik telephely udvarán. (11.15.) Gyógyszertári központ melletti kiserdőben. ( 11.2-án is, de már elöregedve.) Kerti tintagomba. Több helyen, pl. Széchenyi iskola udvara.

        Késői laskagomba. Szechenyi iskolaudvar, Szolnok - Szajol közötti erdősáv

 
Kis csiperke Széchenyi melletti rét, Tiszaliget
       
Körte alakú pöffeteg Gyógyszertári központ melletti kiserdő

        Lilatönkű tölcsérpereszke vagy szürkéslila tölcsérpereszke. Lepista personata (Fr.:Fr.)Cke. Zrékas nagy rét, szandai rét négyes és Tisza közti része a nagyáruházak mögött. Nagy mennyiségben szedik, mi nem szeretjük az erős szaga miatt.

 

            Mezei szegfűgomba sokfelé

 

       Molyhos tinóru. Zrékas, Kisszög, (13) Tiszaligeti camping. (3)1-1 péld.

 
   

 

 
 

1.       Nagy őzlábgomba Zrékasi akácerdő melletti tölgyes  (6)

 

1.       Nagyspórás csiperke. Zrékas, nagy legelő (12)

 
Nyárfa érdestinóru, Zagyvapart.(14) Szeptember közepén egyszerre hat kilónyi. Október huszadikán egészen száraz időben is akadt három darab. 27.én ugyanolyan szárazság végén, előző napi eső után kerül két ebédre való, közte néhány öregebb, és néhány fiatal gombával. A fiatalok kicsik, repedezettek, degeneráltak. Nagyon meleg, enyhe november, 10-én találtam néhány nagy gombát. Nov. 20-áig aztán már nem jött elő újabb példány, pedig az idő ugyanolyan enyhe maradt, és eső is esett. A gáz-bázis felé lévő Holt Tisza partján (16)  is van, útszéli fehér nyárfák alatt is találtam már.

1.       Óriáspöffeteg Zrékasi akácos, (6)Tiszaligeti camping.(3)

 
       

1.       Ördögszekér gomba Zrékas, Szolnok. Elvétve

 

1.       Piruló őzlábgomba Zrékasi akácerdő,(6) Szajol melletti útszegély, Kőtelekre vezető út mellett, Tiszaligeti park (3), Széchenyi lakótelep melletti kis tölgyerdő.

 

1.       Sziki csiperke. Zagyvarékasi közelebbi, kisebb legelő.(14) Azóta begazosodott, már valószínűleg nincs. Újszászi rét.(17)

 

1.       Szürke pöffeteg. Széchenyi rét,(1)Tiszaliget (3)

 
       

1.       Tavaszi rétgomba Zrékas, közelebbi rét (14)

 

1.       Tejpereszke Zrékas, nagy rét 1 db

 

1.       Téli fülőke Zrékas, akácerdő, (6) Széchenyi iskolaudvar, Széchenyi lakótelep.   (5)/ Március elején is előjött/, a városban a rádió mellett, Újszászi erdő országút és Zagyva közti részén.

 

1.       Tövisaljagomba Zrékas, nagy rét(12) melletti kökényes

 

Mérgező illetve ehetetlen, vagy csekély értékű gombák

 

       

1)       Amerikai trágyagomba Széchenyi lakótelep mögötti legelő.

 

1)       Begöngyölt szélű cölöpgomba Gyógyszertári erdő, Zagyvapart, Alternatív gimi ( Városmajor úton) udvara

 

1)       Büdös galambgomba ? Gyógyszertári központ melletti ill. Széchenyi kiserdő ?

 

1)       Gyilkos galóca Gyógyszertári központ melletti kiserdőben, Szászberek melletti tölgyesben, Tiszaliget, Sportcsarnok mögött.

 
       

1)       Kerti susulyka sokfelé

 

1)       Nyárfapereszke Zagyvaparti nyárfás

 

1)       Parlagi tölcsérgomba Széchenyi melletti rét

 

1)       Ragadós bocskorosgomba? Széchenyi kiserdő melletti réten.

 
       

1)       Retekszagú kígyógomba Zrékas alsó

 

1)       Sárguló csiperke Tiszaligeti camping, Tiszaligeti park, Lengyel Piac mögött, Szandai kisréten, erdősávokban, újszászi, rékasi réten, A Széchenyi lakótelepen a Piros Iskola mellett, egyéb parkokban.

 

1)       Szappanszagú pereszke Gyógyszertári központ mellett, a csatornán túli kiserdő.

 

1)       Szürke korallgomba Zagyva ártér

 
     

1)       Tintaszagú csiperke Zrékas a gát melletti kanyarban

 

1)       Vörösbarna tejelőgomba. Gyógyszertári kiserdő, Tiszaligeti park.

 

Nyárfa érdestinóru. Zagyvarékas, farakáson a Kisszögben.  
Egyéb gyűjtött gombák: Akácpereszke. Valahol Monor mellett akácerdőben. Császárgalóca ( Akkor még nem volt védett), szarvasgomba Bernecebaráti fölött. Keserűgomba sokfelé. Erdőszéli csiperke Derecskén.