Vissza a főoldalra

Tanítványok szokásos mi a kedvenc… kérdéseire gyorsan, elég meggondolatlanul válaszolva:

( A hivatkozások egy-egy rövid szemelvényhez visznek!)

Állat

Mivel biológia-rajz szakon végeztem, meglehetősen elmélyedtem az etológia (viselkedéstan ) rejtelmeiben, tehát kínosan kellene mérlegelnem, hogy vajon farkas, holló, csóka, patkány, oroszlán – na, az biztos nem – eléggé hanyatló népség, vagy épp ezért, de hát mindez csak mellékszál, mert a helyes válasz nyilván: Winkler Róbert kutyái. Ha pedig valaki kifogásolná, hogy ezek végül is majdnem emberek, akkor Konrad Lorenz hollói, Farley Mowat farkasai. Gyermekkoromban meg persze Fekete István állatai, meg a Nagy Brehm.

Csillagjegy

Kepler párti vagyok, nem foglalkozom asztrológiával.

Egyéb előadóművész:

Kovács Szabolcs kerékpár akrobata ( Metszőkör)

Ember

Másutt már vannak mindenféle nevek, belőlük most itt csak egész enyhén ismételnék. Akiket írok, nem biztos, hogy leülnének egymással egy asztalhoz, de ez az ő problémájuk. Somogyi Győző, Esterházy Péter, néhány szolnoki, családtagok, barátok ( utóbbiakat - irántuk való kíméletből itt nem kompromittálnám), kollégák, szülők közül pár, tanítványok közül több ( őket meg nem illik kiemelni), Sinkó István, Técsi Zoltán...

Média személyiségek közül: Bethlen János, Galamb, Veiszer Alinda, de pl. Balsay Karcsit is szeretem hallgatni, ha boxról beszél. Ja, meg a ... Dávid, a sportriporter.

Énekes

Sebestyén Márta, Kurt Cobain, Sziámi, Lovasi , Cseh Tamás, Paja Bea, Kiss Erzsi, Németh Juci, Bíró Eszter,  és még sokan mások.

Film

A klasszikusokon túl: Simon Mágus, Esti hold románca, Kis Valentinó, Brian élete, Gyűrűk ura, Psyché, Kozircev Shakespeare filmje, Hatodik érzék, Bűvös vadász. És hát, persze, persze: Ponyvaregény, meg, na majd egyszer folytatom.

Hobbi

Mondhatnám nincs. A mellékelt lista ugyanis egy művészeti iskolai tanárnak munkaköri kötelessége. (Gombászkodás, erdőjárás, sziklamászás, akvarizálás, szobai és kerti növények gondozása, hólapátolás (ezzel a két kezemmel!), kerékpártúrák, kondicionáló torna, fa - fém – villamos – vegy - és egyéb ipari munkálkodás, szobafestés, hidegburkolás, képkeretezés és üvegezés, néha minimális autószerelés, irodalom, képzőművészet, lélektan, pedagógia, szociológia, néprajz, és persze gyakori társalkodás tanulókkal, tanárokkal, szülőkkel, barátokkal.) Ha valamit mégis ki kellene emelni, tehát, hogy mivel foglalkoznék szívesen szabadidőmben az általában hobbinak tekintett dolgok közül, akkor a gombászkodás-bútorkészítést emelném ki, mint vágyfantáziát.

Lásd még: Saját készítésű bútorok

Irodalmi alak

Ábel, Prospero , Trurl és Klapanciusz, Steinmann, Svejk, Pirx pilóta,

Irodalom

Bari Károly, Bereményi Géza-Cseh Tamás, Bucay Jorge, Buda Ferenc, Dsida Jenő, Douglas Adams, Petri György, Esterházy Péter, Nádas Péter, Ilf-Petrov, Kahil Gibrantól a Próféta, Kukorelly Endre, Szávai Kata, Karinthy Frigyes, Gregory Corso, Keresztúry Tibor, Villon, meg Faludy-Villon, Kalevala-Rácz István, Apollinaire, Balassi, Petőfi, József Attila, Ady Endre, (Utóbbiaktól kivéve a néhány nem túl pc. nő verset) Nagy László (Egy időben vagy száz versét tudtam kívülről), Pilinszky János, Lorca, Kiss Anna, Rakovszky Zsuzsa, Babits Mihály, Weöres Sándor , Hajnóczi Péter, Nagy Lajos, Mándy Iván,  Nádas Péter ,Moldovától a Ferencvárosi koktél, meg a vasút, Tamási Áron, Sütő András (Anyám könnyű álmot ígér) Szerb Antal, Sinka István, Spirótól az X-ek. Marquez, Hrabal, Bulgakov , Tolsztoj, Haavikko, Bradbury, Asimov, Stanislaw Lem, Szécsi Margit, Utassy József, Zrínyi Miklós, Poe, Verne, Závada Pál.

 

Ancsel Éva, Heller Ágnestől a Reneszánsz ember, Jorge Bucay,  Kós Károly, Szimonidesz Lajostól a világ vallásai, Tamás Gáspár Miklós ( bár sok mindent másképp gondolok), Marcus Aurelius, Comenius, C Northcot Parkinson Sartre: Szavak R. D. Laing Csányi Vilmos: Íme az ember, Tóth Balázs - Csányi Vilmos: Hiedelmeink. Mérő László: Emberi matek.

No, meg az útleírások: Humboldt: Az Orinoco vadonában, Darwin: Egy természettudós utazásai, Cook: Utazások a világ körül. Lásd még: Könyveink.

Lásd még a lap alján a digitális irodalmi akadémia honlapját!

Jármű

Kerékpár, kajak, vonat, autó. ( Most Suzuki, mert nem kell szerelni.) Jó lenne sárkány-repülni is, (motor nélkül!) de hát idő – pénz!

Képzőművészet

Vajda Lajos, Mednyánszky, Chardin, Velazquez, Bosch, meg majd mindenki más. Ef Zámbó, Gyulai Líviusz, Sasetta, á, ez reménytelen. Több százas lista lenne.

Konyhaművészet

Halász Zoltán: Gasztronómiai kalandozások Európában. Párat főztem már belőle. Szoktam néha főzni, de a recept csak alap, kreatívan viszonyulok hozzá. Néha bejön. A palacsintát ( dobálva ), lángost, gyümölcskenyeret hagyományosan mindig én készítem.

Növény

Fák vihartörte ágai. Esztergálásra! Amúgy főleg ami ehető. Különös tekintettel a kesernyés erdei cseresznyére. Tisztelem a kőtörő növényeket, termesztek fűszernövényeket az erkélyen. A bazsalikom a legkedveltebb. Virágokat nem tépek le, nem gyönyörködöm vázába rakott tetemeiken, de nem vagyok bigott, nem feddem meg azokat, akik ilyesmiket művelnek. ( Na, jó, kicsit.)

Sport

Ami volt: aktívan elsősorban atlétika ( középtávfut, később mezeifut, de azért ha muszáj dob – inkább elém állj mint mögém! – ugrik, stb.). Másodsorban kézilabda, röplabda, később elsősorban foci ( jobbhátvéd – jobbszélső – jobboldali középpályás, majd kettős igazolás miatt galaktikusan eltiltott.), ja torna összetettben középiskolás bajnok. ( 16 fiú volt már csak ekkor a megszűnőben lévő gimiben.) Kiegészítőként úszás ( ja, ez nem távfuldoklás?), kosárlabda, tenisz, kerékpár, sí ( Martinban. Túrócszentmárton.), rövid ideig enyhe ökölvívás ( 72 kg). Most túrakerékpár.   Szenior 2 kategóriában. Kékesi csúcstámadás 8. helyezés, Mátra körverseny 5.

Sportoló

Hát ugye elsősorban Kővágó Zoltán, néha találkoztunk az edzőteremben, Ulviczki Mihály ( vele majd mindennap) Zidan, meg még egy csomó focista ( Bekam –  ahogy a spanyolok mondják ) – Dzsudzsák, Ronaldinho, Van Nistelroy, Rooney, Iniesta, Messi, Christiano Ronaldo, Ibrahimovics, meg még jó sok focista, köztük Virág az anyagias center, Az inaktívak közül is sokat tudnék sorolni, pl: Zidan,), aztán majd minden atléta, sok teniszező. pl. Konta Johanna, Osztyapenko, aztán a kézisek (Nike Groot), röpisek ( Tálas Zsuzsa), stb.

Színész

 Zámbori Soma, ,Lázár Balázs, Takács Géza volt metszőkörösök, Al Pacino, aztán az a kislány a Simon Mágusból, John Malkovich, Shrek, Shrek szamara ( Főnök, most nagyon ott voltál szakmailag) Ónodi Eszter, és még sokan mások.

Színház

Bárka.

Tánc

Nézni: Ladjánszki Márta, Ladányi Andrea, Bozsik Yvette, Vati Tamás, Krausz Alíz, és még aki táncolni szokott.

Csinálni? Hát, ez nehezebb ügy. Teljesen kötetlen vad mozgást, azt igen. Körtánc, vagy irányított néptánc, szintén. Lassú, szelíd együtt ringatózás, na, esetleg. A keringő: jó. De a formális társastáncokat sohasem szerettem. Egész nap vezetek, dominálok, és akkor még tánc közben is! Hát nem lehet az embernek egy nyugodt perce? Jó. A rocki az mehet közösen is, de elég kevés a figura benne. Szóval a kötött táncokat nem szeretem.

Történelmi alak

István király, Franklin, Esterházy Pál, Gandhi, Hunyadi János, Jedlik Ányos,

Történelmi kor

Először azért csak ez a mostani, utána egy remélt szebb jövő. Első szinten a higiéniai - testkulturális – stb. alulteljesítés visszariaszt a régebbi koroktól.

 

Újság

Élet és Irodalom, Mancs, Új Művészet meg néha más.

Zene

A zörejzenétől, munkadaloktól a Gregoriánon át mondjuk Kurtág Györgyig, meg azon is túl, szinte minden. A rajzórákon mintegy 30-40-szer hallgattam végig a zenetörténet nagy állomásait. Ennyi hallgatásra csak beleég a csontjaidba. Na, jó, a Varázsfuvola csak harmincadikra ütött szíven, de akkor nagyon. Most hirtelen a Carmina Burana jut eszembe, sok Bartók, a Ludus Danielis, a Három szín filmzenéje, a Kimenék a zöld erdőbe sétálni, a Vágják az erdei utat, de ezt abbahagyom, mert népdalból alig valamit zárnék ki.

Részletesebben lásd: Kazettáink

Zenész

Lajkó Félix.  Dés László, stb.

Zenekar

Ghymes, Amandinda, Fesztivál zenekar, Nirvana,

Egy jellemző nap története

(Lásd még Publikációk: Napló)

Hát, ha kihagyjuk a kerékpáros, favágós, hulladéktelepes, konferenciás, erdőjárós, kertészkedős, koncertes, színházas, egyéb monomániás napokat, akkor:

Felkelés óracsörgés (ébresztős rádió) előtt pár perccel, mosdás vagy zuhanyozás, csillagállásoktól függően, kávé-tafőzés tévézés közben. Kávé felszolgálása házastárs irányába, ágyba. Reggeli készítés. (Egyéb házimunkák: porszívózás, mosogatás, tervszerű, megelőző karbantartás, néha bevásárlás.) Reggelizés, minden különösebb igényesség nélkül. Reggeli után fogmos, kisrutin ellenőrzés (Ételhordó, mobil, hordozható Winchester, szemüveg, irattárca, pénz.), indulás az iskolába. Emilnyitás, aktuális, szakmai, karbantartói, emberi tevékenységek. 11 körül fél óra konditerem, kishalál, zuhany, kis ruhadarabok kimosása, radiátorra teregetése, éledezés, munka folytat. Dél: ebédhazavisz, vagy sürgősen letol, visszaindul, vagy némi várakozás hazaérkező feleségre, számítógép előtt ( levélnyitás, válasz ), közös ebéd, kávé. Visszaindul. Termekbe esetleg benéz, miket csináltok, kik vagytok és miért? Nem ellenőrzésképp, csak úgy. Munka folytat. Este hat-hét óra körül megint emilnéz, majd hazaindul. Ha valamire válaszolni kell, esetleg csak kilenc előtt indul haza.

Otthon vacsora, reggelihez hasonló igényességgel. Kis netszörf ("Adj egy halat valakinek, s egy napra élelmet adtál neki. Tanítsd meg netezni, és hetekig nem zaklat majd" ), TV vagy olvasgatás.  A többi néma csend!(Értsd: szigorú magánügy.)

A nyugdíj persze átírta a napi menetrendet.

http://www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgi?infile=diat_vm_main_menu.html
Ágh István  
Bella István  
Bertha Bulcsu  
Bertók László  
Bodor Ádám  
Csoóri Sándor  
Csorba Győző  
Csukás István  
Dobos László  
Esterházy Péter  
Faludy György  
Fejes Endre  
Fekete Sándor  
Füst Milán  
Gergely Ágnes  
Gyurkó László  
 
Gyurkovics Tibor  
Határ Győző  
Hubay Miklós  
Illyés Gyula  
Jékely Zoltán  
Jókai Anna  
Juhász Ferenc  
Kálnoky László  
Kányádi Sándor  
Kardos G. György  
Kertész Imre  
Konrád György  
Kormos István  
Krasznahorkai László  
Kuczka Péter  
Lakatos István  
 
 

 

Lászlóffy Aladár  
Lator László  
Lázár Ervin  
Lengyel Balázs  
Mándy Iván  
Méray Tibor  
Mészöly Miklós  
Moldova György  
Nádas Péter  
Nagy László  
Nemes Nagy Ágnes  
Németh László  
Orbán Ottó  
Parti Nagy Lajos  
Petri György  
 
Pilinszky János  
Rába György  
Rákos Sándor  
Rakovszky Zsuzsa  
Sánta Ferenc  
Somlyó György  
Spiró György  
Sütő András  
Szabó Lőrinc  
Szabó Magda  
Szakonyi Károly  
Takáts Gyula  
Tamási Áron  
Tandori Dezső  
Tersánszky Józsi Jenő  
Tolnai

És végül néhány kedvenc vicc.