Vissza a kezdőoldalra

Pénzügyeink.

Magyarország alapítványainak, egyesületeinek pénzügyei nyilván átláthatóak, közbizalomtól övezettek, tehát mi sem önigazolásként tesszük ide a főkönyvünket, hanem, hogy kollégáink ( Rajztanárok, népművelők, egyesületi elnökök) számára mélyebb bepillantást engedjünk egy ifjúsági képzőművészeti kör mindennapi életébe. Meg ugye a kör történetét is csak úgy tudom megírni, ha áttekintem a számlákat. Öregmetszőknek is érdekes lehet a visszabogarászás. Persze miután a Művészeti iskola beindult, aztán az Aba-Novákos pályázatok, erősen keveredni kezdett az anyag-eszközfelhasználás. Volt úgy, hogy négy cégnek kértem számlákat. Gabival vásároltunk valamiket. "Széchenyi krt-i...Jaj, nem, ...Gabi! Hogy hívnak engem? Gabi megmondta. Na igen, ezt Szávai István, Aranyi s. u...-ra kérném.") És sajnos nem vicc volt. Az agyam úgy döntött, hogy a mellettem állónak hamarabb eszébe fog jutni az ötödik cég neve, mert neki nem kell a másik négyet sorra vennie.)

Egyelőre csak az egyesület főkönyvét, leltárat, készletjegyzéket csatolom. Amint egy kis időm lesz, mellé teszem az ingyenes adományok, illetve az egyesületi tagok, külső segítők által végzett ingyenmunkák tételeit is. ( Hál istennek az éves statisztikai jelentésben mindig fel kellett tüntetni ezeket, tehát megvannak az adatok. Hogy aztán az Marosi Csaba volt, Kolozsi Sándor, Tóth István, Gudmonné Ani, Szávai Gergely vagy... hosszú a sor, talán kiderül a főkönyvekből.  ) Az első években (1990-92)a főkönyvet Urbán Viki anyukája vezette, kifogástalanul. Sajnos ez még nem számítógépen történt, majd egyszer ezeket az oldalakat is begépeljük. Amikor elköltöztek, magam kezdtem vezetni. Apró kis hibákat elkövettem, pl. nem tudtam, hogy a pénztárban nem lehet adósság, úgyhogy eleinte vannak bizonyos csúnya mínuszos számok. Aztán felokosítottak, és elkezdtem beirkálni a tőkebetéteket, tőkekivéteket.

Az 1%-os bevételek "aritmiáit" az magyarázza, hogy amikor bajban vagyunk, szólunk a volt tanítványoknak, hogy most kellene a támogatás, ha nem vagyunk bajban, ezt is jelezzük.  2007-ig pl. igazából csak a Kapcsoskönyv szerkesztgetése volt a metszőköri munka. Ez meg nem igényelt túl sok pénzt. 2007-ben azonban a bázisunk, a művészeti iskola léte került veszélybe, ha az iskola megszűnik, nincs hol tartsuk a gépeinket, az archívumot, így kénytelenek voltunk elkezdeni az 1%-ok gyűjtését. Aztán megint kezdett egyenesbe jönni a művészeti iskola, akkor szóltunk, hogy ha jobb helyet tudsz, oda küldd! Ha az ember egyszer elhatározta, hogy olyan vizuálpedagógiai programot fejleszt, ami támogatások nélkül is megindítható majdnem bárhol, muszáj a lehető legalacsonyabban tartania a program költségvetését. Betartania az elemi normákat. Amikor pl. A Béres művek adott 50 000 ft támogatást egy falfestésre ( MÁV aluljáró), de nem kaptunk rá engedélyt, bizony, visszaküldtem a cégnek, pedig gyanakodtam, hogy azt mondják majd, költsük másra. (Gyanún nem volt alaptalan. Mondtam, hogy akkor legközelebb már nem tudtam volna jó lelkiismerettel megkeresni őket, márpedig a Metszőkör alapjaiban egy jó lelkiismeretre alapított vállalkozás. )

A főkönyvekből kiderül, hogy tartjuk régi szokásunkat, csak anyagra-eszközre, szállításra költünk. Munkabér kifizetése: 0 ft.

Pénzkezelésünknek, és így könyvelésünknek is két neuralgikus pontja van.

1. A tagok nagyjából tudják, mire van pénz, mire nincs, de ha egy akciós tételbe belefutnak, ugye muszáj megvenniük. Ilyenkor saját zsebéből költ, azaz  tagi betétként beteszi a pénzt. Majd egyszer hozza a számlát! Akkor majd tagi kivétként megkapja. Már, ha nem látjuk magunk előtt a következő beszerzendő tételt, mert ha látjuk, akkor a tagi kivét halasztódik. Meg akkor is, ha nem hozza a számlát. A rekorder Dénes volt, aki három év késéssel hozott egy tételt.

2. Amint a tagok kezdtek dolgozni, megszaporodtak az elszámolatlan útiszámlák. ( A hőskorban ezek még részben a lengyelpiacos vásárlásokat "legalizálták", de aztán ott is megjelentek a számlaképes eladók.) Majd ha több pénzünk lesz, kifizetjük. Az összegek egyre torlódtak, mígnem radikális döntést hoztunk: Akkor most kifizetjük őket, de ezen túl már csak a legnagyobb végszükség esetén! ( Ha élettársad már a gépkocsi zárolásával fenyegetőzik.)

2016. 05. 31. Mivel az egyesület megszűnt, átadta eszközeit a Széchenyi krt-i Általános Iskola alapítványának ( Gyermekeink jövőjéért), ezért el kellett készítsem az utóbbi három év mérlegét ( Mondjuk korábban is készítettem mérlegeket az éves közgyűlésekre, de azok nem voltak túl szakszerűek. Ezek remélem jobbak.

Mérlegek 2013-2015

Majd jön egy felszámolási eljárás, amihez nyilván megint ki kell tölteni pár nyomtatványt.

A gyakorlatban az összes eszköz, anyag a Széchenyi krti. sportiskolai Általános Iskola Művészeti tagozatáé, ha ez megszűnik, az iskoláé. Bizonyos gépek pl. nagy linónyomó gép a Művésztelepre kerül, a könyveket beáraztam, ami felesleges eladjuk, a pénz megint csak az alapítványé lesz. A linódúcok, ha megszűnik az iskola Nagy Katáékhoz kerülnek, a Magyarország Gyermekszemmel sorozat akár vagyonnak is tekinthető, de Katáékat, Kádár-Csomor Gábort ismerve, teljesen kizárt, hogy eredeti alapszabályunk nonprofit kitételeit megsértve kerülne értékesítésre a róluk készítendő nyomatsorozat. A Kalevala Dúc, Kiss Anna dúcok, meg az összes többi dúc nemkülönben. Néhány évig még biztosan raktározzuk, aztán majd meglátjuk. ( Nagy Katáék padlása, múzeum, szétosztás, stb.)

 

Leltár1993ívek (Bocs, de a Front Page valamiért nem tudta htm. fájlként kezelni, úgyhogy muszáj lesz letölteni, megnyitni Excelben. )

Raktárívek

Könyvjegyzék

Főkönyv

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015