Vissza a kezdőoldalra

1.Gazdasági vállalkozások, költségvetés (elkezdett) EGYEB / gazdvall.doc

Vissza a tartalomjegyzékhez..\Tartalomjegyzék.doc - Gazdasági vállalkozások

(Nehéz és kínos fejezet. A Vázlatok az iskoláról fejezetben bemutatott rajztanári életmód ma már nem állítható egyértelmű mintaként a fiatal kollégák elé. Fura, köztes időszakot élünk. Már nem olyan erős a hősi - lovagi szerep vonzása, mint az elmúltban, de még a tisztes polgári foglalkozásként űzhető tanári pálya lehetőségei sem adottak.

Ha tanácsolhatom: érdemes befektetni egy csomó energiát a műhelyépítésbe, megelőlegezni a bizalmat, hátha egyszer még mások szemében is megbecsült értékké válik.)

 

Egyrészt természetesen nem várható el minden rajztanártól, hogy egyúttal vállalkozó is legyen, a Kapcsoskönyv feladataiból olyan tanmenet is építhető, amelyhez semmiféle szponzorgyűjtés, gazdálkodás nem szükséges,

de a program anyagigényes része vállalkozói tevékenység nélkül nem teljesíthető.

Erre igazgatói utasítás nem adható. Egy rajztanár nem kötelezhető arra, hogy néhány gyerekkel agyagot szedjen fóliazsákokba a Zagyva árteréről, a város szeme láttára, cipeljék fel az autójáig ( ha van neki), hogy a városi szeméttelepen guberáljanak hulladékszobor alapanyagok után, stb. Megfelelő szülői háttér esetén persze jó szervezéssel mindez esetleg kiváltható, a megfelelő embereket megtalálva házhoz szállítják az agyagot, hulladékokat, általában azonban azt kell mondjam, hogy a program anyagigényes részének működtetése - a leggazdaságosabb munkaidőbeosztással is, a napi hat órás munkaidőn túl - mert a lyukasórákat nyilván mindig elviszi valami -  heti 2-3 plusz munkaórát igényel. Ez havonta egy plusz munkanap. Ezt a tanár vagy önként vállalja, hogy munkahelyi komfortérzése növekedjék, vagy lemond az eszközigényes programrészről.

( A vázlatok az iskoláról részben bővebben kitérek arra a sajátos rajztanár életmódra, amely segítségemre volt az eszközök összeszedésében.)

A programnak alapvető elvárása a közös felszerelés használata, a közös készlet árának összegyűjtése. Ezt végezheti az iskolai adminisztráció is, a felszerelés megvásárlása azonban mindenképp rajztanári feladat. Egyszerűsíthető, ha a gyűjtést az osztályfőnökök végzik, a rajztanár egy papír-írószer kereskedőnél leadja a megrendelését, a kereskedő pedig házhoz szállítja az anyagot. (Igaz, így a felszerelést kiskereskedelmi áron kapja, ami esetleg a nagykereskedelmi árnál 30%-kal is több lehet.) Ezt a közös felszerelés vásárlást még nem tekintjük vállalkozói tevékenységnek. A számlákat ekkor a szülői munkaközösség kezelheti. A Széchenyi krt-i iskolában működő képzőművészeti egyesület főkönyvét lásd: fok92-2000.xls

 

A vállalkozás legenyhébb formája a szülői munkaközösség, vagy iskolatanács közvetítésével végzett egyszerű eladások. Miket tudunk eladni?

·       Az  utolsó órákon mindenki kiválasztja ez évi legsikeresebb- legeladhatóbbnak vélt munkáját, és újra elkészíti. Valami egyszerű keretezést, posztamenst kap, és az év végi zárókiállításon eladásra, vagy árverésre kerül.

·       Fotók árusítása. Az év során készült fotókat folyamatosan árusíthatjuk.

·       A sokszorosító grafikai munkák természetesen egyszerűbben árusíthatók, mindig utánnyomhatjuk az árukészletet.

·       Pólók nyomása.

·       Nagyobb tételű eladások. Ez utóbbi már átvezet a szponzori tevékenységhez. Vállalatokat kereshetünk meg, hogy irodáik falára képsorozatokat ajánljunk, esetleg már eleve keretezett, üveg alá helyezett formában.

 

A befolyt összegekért rögtön árukészletet vásárlunk.  A számlákat itt is a szülői munkaközösség kezeli.

 

Ha a rajztanártól nem teljesen idegen a vállalkozói tevékenység, mindenképp célszerű egyesületet alapítani, amely sokszorosító grafikai termékeket terjeszthet, alkalmazott grafikai feladatokat vállalhat, oktatási, közművelődési feladatokat láthat el, stb. (Lásd Metszőkör Egyesület alapszabálya.) A számlákat kezelheti a tanár, ehhez mindenképp ajánlott a naplófőkönyv kialakítása az Excel adatkezelőben (Lásd: főkönyv űrlap), de az adóbevallás, egyéb adminisztrációs teendők elvégzését általában egy olyan szülőre bízhatjuk, aki járatos ezen a területen.

Ugyanezt a rajztanár természetesen mint egyéni vállalkozó is megteheti, ekkor az igazi nyereség a lakásrezsi, telefon, útiszámla stb költségek leírása.

Minden esetben szükség van a nagyon precíz pénzügyi elszámolásra, az év végi nyilvános zárásra, nehogy valami gyanakvás maradjon a levegőben. Ezért is szerencsés a szülők bevonása.

Egy ilyen egyesület működtetése persze jelent bizonyos adminisztrációs terheket, ez akár a heti egy órát is elérheti.

Lásd: Egyesületi dossziék.

Nagyon nehéz persze konkrét számot mondani, saját gyakorlatomban eléggé összefonódott a Kapcsoskönyv program helyi működtetése, és a hálózatba bekapcsolódott kollégákkal való kapcsolattartás.

Ha nem számíthatunk az iskolai karbantartó, technikus, számítógépes rendszergazda támogatására, akkor napi két órát is elvihet a szakterem gazdagítása, a program működtetése.

Szponzorkeresés

Gyakran nevezik szponzoroknak az egyszerű támogatókat is. Az ő segítségük nagyon fontos, támogatóink bővebb listáját lásd: szolnok.doc, a szponzorálás azonban mást jelent.

A kifejezetten az oktatási piacból élő vállalatok, megfelelő képek esetén általában hajlandók kisebb-nagyobb támogatásra, azonban tudnunk kell, hogy nálunk ezek a cégek nem tartoznak az igazán jól menő vállalatok közé. Vannak aztán olyan vállalatok, akik csak kiegészítő tevékenységként foglalkoznak oktatási termékek gyártásával, ők tőkeerejüknél fogva nagyobb támogatást adhatnak, de itt különösen fontos a jó minőségű ellenszolgáltatás, mert a vállalati bevételeknek az oktatási piac csak elenyésző részét adván, már magát a gyártást is hajlamosak nulla kulcsos szolgáltatásként felfogni. Itt tehát nem jelenhetünk meg a nagy bevételt jelentő piac képviselőjeként.

A támogató, szponzor keresés első lépése a szülők foglalkozási listájának összeállítása. Ezek után már címzetten küldhetjük haza kéréseinket.

Ha személyes kapcsolatfelvételre kerül sor, meg kell találnunk a megfelelő hangnemet. A gyártó cégek vezetői, középvezetői általában elfoglalt emberek, én először mindig írásban keresem meg őket, mellékelek néhány szép nyomatot, röviden ( egy oldalnál többet írni illetlenség) bemutatom műhelyünket, megfogalmazom a kérést. A személyes találkozón mindig ügyelek a megfelelő stílus eltalálására. Van vállalatvezető akivel gyorsan, tárgyszerűen, lendületesen néhány mondatot váltok, és már indulok is a műhelybe, mások szeretnek kicsit beszélgetni, jó híreket hallani, vagy épp megosztani saját sikereiket. Van aki szereti érezni, hogy ő most jót cselekszik, erről vár visszajelzéseket, más pedig idegenkedik attól, hogy bármiféle személyesség kerüljön kapcsolatunkba. ( Erről érdemes lenne hosszabban is írni.)

. . . . .

2.A módszer bevezetésének költségei (elkezdett) EGYEB / koltsgvt.doc

 

A költségeket két véglet között tervezhetjük.

Ha egy induló iskola valamennyi műhelyt napi áron szeretné felszerelni a rendelkezésre álló legjobb anyagokkal, eszközökkel, több tízmilliós beruházásra lenne szüksége.

 

Ha egy működő, a tanulók egyéni felszereléshordására építő, semmiféle benti felszereléssel nem rendelkező iskolában  első évben csak a legszerényebb  alapfelszereléssel indítunk, akkor a benti felszerelések megvásárlása mellett marad némi pénz az első műhelyek berendezésére is.

 

Alapfelszerelés igény nulláról induló iskolában

( Az összegek az 1996-os árakat tartalmazzák. Újabb beszerzési terveket lásd: ..\..\muveszisk\beszerzes.xls)

Bevétel:  500 ft/ fő ( Ezt az összeget még 2001-ben is tartani tudtuk.)

240 fős felső tagozatost számítva    max. 120 000 ft ( Ha minden gyerek behozza. A segélyezésre szoruló gyerekeknél a tankönyvsegélyből is lehet erre a célra átvinni. A bevételt növelő lehetőségeket lásd: gazdálkodás.)

(

 

Kiadások:

 

Filctoll, 35 készlet ( 12 színű)             (  Használható 1/2 - 1 évig)                )                              7 000 ft

Zsírkréta, 30 készlet ( 12 színű )        ( Használható 2-3 évig)                                      9 000 ft

Színesceruza 35 készlet  ( 12 színű)  ( Használható 2-3 évig)                      9 000 ft

Vízfesték 30 készlet                             ( Használható sok éven át)                9 000 ft

Ecsetkészlet ( 1 - 3- 8-as ecsetek) 35 készlet   ( Évi 5 - 10 ecset használódik el )      12 000 ft

1500 pótgomb a vízfestékhez                            (Évente )                                                              6 000 ft

Színespapírkészlet ( 60 db)                                ( Évente )                                                             4 000 ft

Technokol ( 40 tubus)                                       ( Évente )                                                             5 000 ft

Olló (35 db)                                          ( Évi 3-6 cserélendő )                          7 000 ft

Félfamentes rajzlap                                             Évente                                                                  40 000 ft

A/4-es rajztábla    35 db                                                                                    21 000 ft

 

Összesen minimum                                                                                                                           87 000 ft

Maximum                                                                                                                                            106 000 ft

 

 A második évben az alapfelszerelés igény

Filctoll, 35 készlet ( 12 színű)                                            7 000 ft

1500 pótgomb a vízfestékhez                                           6 000 ft

Színespapírkészlet ( 60 db)                                               4 000 ft

Technokol ( 40 tubus)                                                       5 000 ft

Félfamentes rajzlap                                                            40 000ft

Összesen                                                                             62 000 ft

 

Az alapfelszerelés árának mérséklési lehetőségeit lásd a szertári felszerelések fejezetben.

 

Teljes költségvetés, minden műhely egész osztályra történő felszerelését feltételezve:

 

Kézműves műhely anyagai, eszközei

 

 

1-1 kéve gyékény, nád, káka, vessző, egy zsák csuhé.

 

 

Ágak fafaragáshoz, bio arthoz.

 

 

Tű, cérna.

 

1000 ft

Szövőkeretek

 

2000 ft

Textil  anyagok

 

1000 ft

Textilfesték,

 

2000 ft

műanyag poharak,

 

200 ft

 kötél, spárga

 

500 ft

Viasz, paraffin

 

500 ft

Mákfejek, sóvirág, tobozok, dió.

 

 

Rajztáblák

A/2-es rajztáblák                

A/3-as rajztáblák                

A/4-es rajztáblák                

A/5-ös rajztáblák ( képeslapok rajzolásához)

Rajzpapírok

Dipa A/1

 Dipa A/2

Dipa A/3

Dipa A/4

Pausz papír.

Csomagolópapír

Mintázás eszközei, anyagai

Agyag.                                  8000 ft

Cell lapok                             

Dobozok kis doboz szobrok készítéséhez

Gézgipsz

Gipsz                                     4000 ft

Mintázófa készletek,           12000 ft

fólialapok, fokhagymanyomók 2000 ft

 kis szivacsok, kemény műanyag lapok.

Alapdeszkák szoborváz építéshez.

Drótok szoborvázhoz.

Hurkapálcák,                        600 ft

farudak, kötöződrótok, fonalak. 600 ft

Plasztilin                               1000 ft

Talált tárgyak (Objetkészítéshez)

Textilmaradékok, fonalmaradékok.

Tus,

diópác,

fehér tus

rajztoll

nádtoll, pálcika készletek.

Pasztell készletek

Gouache  készletek,

Hegyezők

Kézmosó,

Ragasztók

Barkács ragasztó

Faipari ragasztó

Tapéta ragasztó ( kasírozáshoz)

Könyvkötő ragasztó ( Rikoll super B B )

Dextrin ( Gvashoz, dextrines képhez)

 

Szerszámok

Kalapács,

csípő,

harapó,

kombinált fogó, 

kézi fúró,

Csavarok, szögek, 

méhészdrót,

alumínium pántok,

alumínium drótok

Snitzerek,

ollók különböző méretben.

 

Dekorációs eszközök

Öntapadós fólia,

Kivágott betűk,

PVC padló

 

Festékek

Alapozófestékek

Alkoholos fapác.

Arcfestékek

Dobozos Akrillo készlet

ezüst, aranypor,

Gombfestékek

 

Magasnyomó festékkészlet

 

Mélynyomó készlet

Poharas tempera készlet

Tart. nyomdafesték

Tartalék olaj

Tartalék tempera

Tilatex színező paszta készlet

Akril spray készlet

 

Hígítók 

Lenolaj,

dammárlakk,

Hlb,

szintetikus,

nitro.)

 

Festőalapok

keménypapírok,

felfeszített vásznak,

farostlemez lapok

Egyéb anyagok

Háztartási gyanta

sellakk

Denaturált szesz

Alapozókúp rézkarchoz

Kályhacsőlakk (Rézkarc alapozáshoz)

Formalin

Glicerin

ultra mosogató

celofán ( csomagoláshoz)

Műszálas fonalak csomagoláshoz, pók-lepke játékhoz.

Kerámia mázak

Kromofág

Plextol

Geralit

gumikesztyűk

Porfestékek

enyv

purhab spray, purhab tisztító,

Maratáshoz savak, vasklorid.

 

A szemléltetés anyagai, eszközei

Diasorozatok

ITT Nochia magnó hangfalakkal

Hordozható kétkazettás magnó.

500 db hangkazetta

Diavetítő állvány /kigurítható/

Diavetítő, kis dianézők (5 db) írásvetítő

Episzkóp

Színes TV

ITT Nochia Video lejátszó

ITT Nochia Video 8 kamera

15 db Video 8 kazetta

10 db nagy kazetta

Fémtábla

Nagy tábla

Faliújság

Fénymásolt képek

Fotógyűjtemények

 Kivágott képek

Könyvek

Színkörök ( 6 - 12 tagú, nagy színkör, a linó technikák színkörei)

 Nagy méretű fotók, reprók

 

Szertári tanulói felszerelések

Ecsetek olajfestéshez, falfestéshez.

Érzékelő játék készlet.

Centrifuga, kis centrifugák.

Falfestő készlet, keverőedények

Sálak, kendők a szemek bekötéséhez.

Vonalzók

(Egyenes, kétféle háromszög,

 perspektíva vonalzók,

rollergráf,

gombostű készlet, kis kalapácsok a beütéshez, fogók a kiszedéshez)

Körzők: hagyományos és filctoll körzők.

 

Olajfestő készlet.( Festékek, paletta, kis hígítós edényke, törlőrongy.)

Kréták,(vörös, fehér, fekete) Égetett szén, monopol radí tartalék készlet.

Szén készlet (Szén, radír törlőrongy)

Fixatív, kis üveg, fúvócső.

fafaragó készlet

nagy hullámpapírok,

Papírtekercsek, csomagolópapír tekercs, plakátok átfestéshez, linónyomáshoz. ( Papírgyári maradékok),

kompresszor, fúvófej.

Nagy textilszalag land art és egyéb játékhoz.

Rajzgépek ( 7 db lengőkaros A/3-as )

Primitív hangszerek drámajátékhoz

Cink és rézlemezek

Tükrök

Tiszta fólia falfestéskor takaráshoz

Szemléltető eszközök, modellek

Drapériák

Két kisszék

Kis mértani testek

Korsók, köcsögök

Mértani testek ( Drótból nagy méretben, drótból kis méretben, műanyagból, fémből, fából kis méretben.)

Nagy drót testek

Ping- pong labda modellek

Vetítő fal

Papír poliéderek

 

Grafikai felszerelések

Kézilehúzó nyomdagép,

Nagy linónyomó gép,

kis linónyomó gép

Papírvágó gép

Szitanyomó készülék

festékező hengerek különböző méretben.

Egyszerű linónyomó hengerek

Szerszámok:

kalapács, harapófogó, kézifúró, fúrógép,

Bőrlyukasztó fogók ( 5 db )

Szegecsbehúzó

Kalapács ( 3 db)

Esztergakések ( 8 db)

Szobrász spatulya készlet

Fűrészek /Fa, fémvágó, lombfűrész/               

Elektromos főzőlap

Merülőforraló /4 db/

Mérleg

Számítástechnikai eszközök

Amivel indultunk: IBM AT 286 1MB RAM 100MB Winchester

HPLJ II. Laser printer

Később jött a HP Scan jet 4p

Most: az erős alapgép mellett még Photo Smart digitális kamera, Desk Jet 950 C nyomtató, Cd író áll rendelkezésre.

 

Szofterek

 Windows 98, Office 98, Corel Photo Paint, ACDSEE, GALLGE (Saját fejlesztés), Photo Smart, Internet Explorer, Outlook Express, Nero Ahead, Burning Room.

 

A fotolabor eszközei:

Kamerák:

Praktica LLC

Zenit TTL

Zenit E Helios optikával

Egyéb:

Vaku

Fénymérő

Teleobjektív

Nagylátószögű objektív

nagyítógép (Opemus) órával

nagyítókeret

Rajztábla nagyobb méretű kép nagyításához.

Hívótank ( 2 - 5 tekercses)

Hívótálak ( A/3-as) 3 db

Szárító gép 1 nagy ( A/2--es) 1 kicsi (A/3-as)

Gumihenger

Hívó óra

Csipeszek, filmszárító csipeszek

hőmérő

Filmvég profilvágó készülék

Filmtekercselő készülék

Állvány

Kihuzatos toldalék

Fényszűrők

Kioldó zsinór

 

Fotolabor anyagai:

Rögzítő,

hívó,

cseppmentesítő,

papírok,

nagy tekercses film,

 

 Bútorozás:

Sötétítő táblák az ablakokra

Mosogató

Bútorzat

Órai szárítópolcok

Nagy, szertári szárítópolcok

 

 


Lásd még: A művészeti iskola beszerzési tervei
 

2.1.1.130. Hasznos címek (elkezdett) EGYEB / haszncm.doc

A gyártók, boltok címe persze változhat, de általában ki lehet nyomozni új helyüket. A címlista folytonos újraszerkesztését egyelőre még nem tudtuk megoldani, ezt tanácsos mindenkinek folyamatosan átírni.

 

Üzletek:

A Pannoncolor művészbolthálózat tagjai (1996 jan.)

PANNONCOLOR raktáráruház        1107 Budapest, Barabás u. 25                           1/262-9359

KÉPCSARNOK Művészellátó Bolt                 1065 Budapest, Nagymező u. 45.                     1/132-6163

ÁPISZ Művészbolt                                            1088 Budapest, József krt. 11.      

Művészbolt                                         1062 Budapest, Andrássy u. 69-71.                 1/351-7955

PALETTA Művészellátó                                   1062 Budapest, Andrássy u. 84.                      1/153-2358

GRAFIKA DEKOR                                             1054 Budapest, Bajcsy-Zs. út 34.                     1/131-1744

PINT-PUS Papír-Írószer                                     1182 Budapest, Üllői út 451.              1/291-2013

FESTŐK  HÁZA /TRICOLOR/                        6500 Baja, Bezerédy u. 16.                                 79/323-228

Művészellátó                                                      4031 Debrecen, István u. 33.            52/439-020

ART-CINÓBER Dekorbolt                                3300 Eger, Csiky S. u. 15.                                   36/410-238

Menedzser Bolt                                   9021 Győr, Baross G. u. 27.                               96/320-966

Papír-Írószer                                                        9021 Győr, Czuczor G. u. 3.                96/311-733

Papír-Írószer                                                        9024 Győr, Bem tér 1.                                         96/312-802

Művészellátó                                       3200 Gyöngyös, Szent Bertalan út 2.               37/360-079

                                                                              6800 Hódmezővásárhely, Deák F. u. 19.          62/ 341-414

CSORBA PAPÍR                                                 7400 Kaposvár, Csokonai u. 8.                         82/314-909

DEKOR-ART                                                      6000 Kecskemét, Munkácsy M. u. 14.             76/325-140

ART-DEKOR  STÚDIÓ                                     8360 Keszthely, Delden tér 2.            83/313 -106

NAGY ÉS TÁRSA GALÉRIA                           3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 1/A.               46/412- 363

Papír-írószer                                                        9200 Mosonmagyaróvár, Hild János tér 3.   96/213-893

PAPP-IRON                                         4400 Nyíregyháza, Arany J. u. 4/A.                 42/310-353

ARANYECSET                                                   7622 Pécs, Rákóczi út 46. Római szint 10.       72/327- 518

ÁRKUS Papír-Írószer                         3100 Salgótarján, Vásár tér 1.                            32/316- 261

Papír-Írószer                                                        9400 Sopron, Várkerület 110.            99/311-452

Papír-Írószer                                                        9400 Sopron, Várkerület 76.               99/ 311-724

ARTIMPEX                                         6723 Szeged, Kárász u. 5.                                  62/311-817

Dekorációs és Művészszakbolt                       6723 Szeged, Kazinczy u. 7.                              62/322-973

Mini ART GALÉRIA                          7100 Szekszárd, Béri Balogh  Ádám u. 78.  74/319-131

NAGY SÁNDOR képkeretezés                         2000 Szentendre, Bercsényi u. 3.                      26/312-067

KAOLIN Művészellátó                      Szolnok  Városi Művelődési Központ            56/342-326

KÁRMIN                                                             9700 Szombathely, Fő tér 23.             94/315-999

ART-SERVICE Képzőművészeti Bolt              2800 Tatabánya, Gál István ltp. 526.                 34/336-945

MG Művészellátó                                               8900 Zalaegerszeg, Batthyány u. 2.     

Egyéb művészboltok

Grafikai kisáruház Budapest, V. ker.  Bajcsy - Zsilinszky u. 3. T: 1/1311744

Anilin festékbolt Budapest, VIII. ker.  Bacsó Béla u. 10 ( Textilfestékek)

Budacolor mintabolt Budapest, Nagytétényi u. T: ( Nyomdafesték)

Membrán gm. Budapest, Egressy út. 1086 B Fotoeszközök, anyagok. T: 36 -1 6 16 42 501

Kerámia mázak, anyagok:

Interkerám, Kecskemét, Parasztfőiskola 12. (Kinn a város szélén)  Tel: 0676414953, 504 433, 481 440

email: interkeram@mail.datanet.hu www.interkeram.hu

Interkerám Óbuda 1033 Budapest Hajógyári sziget 631 14571037

Ceramic Center, 1154 Budapest, Nádastó u. 25. 36/1 417 38 59

Kézműipari boltok

Gyöngy postán rendelhető: Gyöngy MV. 6701 Szeged Pf. 896 Cím: Szeged, Maros u. 29. ( Sóház diszkont) Tel: 626 325 300 62/321 205 Dr Vargáné Fésűs Éva.

 

Vegyszer

Vegyszer bolt, Budapest. ( Gumiarabicum, dextrin, stb.)

 

Foto

Nagytekercses Forte filmanyagok: Bp. V. ker. Mérleg u. 12. Forte mintabolt. T: 11 72 034

PVC

 PVC padlót a Pannonplast diszkontboltjában vásárolhatunk. Budapest,  Nagytétényi u. 67. T: 1/226-1418

A Cromeni gyár igényes metszők számára készült linólemezeit vásárolhatjuk meg a Linea kft üzletében.  T: 367 63 64 1032 Zápor u 59  fsz  fax 367 63 62

Nyomdafesték, nyomdatechnika

Nyomdafestéket kilós kiszerelésben a  Budacolor  festékgyártól  vehetünk.  Budapest, Haros u. 11. 1/226 - 5533. Újabban sok helyen nyílnak nyomdaipari szaküzletek, ők is forgalmazzák a Budacolor festékeit. Jász-Nagykun Szolnok megyében például a Magenta 2000 KFT Nyomdaipari és dekorációs szaküzlet. Szolnok, Baross út 26. T: 56/ 377 410

Használt és új nyomdagépeket, más nyomdai alapanyagokat a Typografika Szerviz forgalmaz. Budapest, Fiastyúk u. 4 - 8. T:

120-2211

Nyomdahengerek öntését vállalja: Béta-Roll Hengergumizó Rt. 8658 Bábonymegyer T:  84/ 320 513>,  Budapesti kirendeltsége: 1142, Budapest, Tengerszem u. 14. T: 251 94 37. Valamint: Poligráf Gépipari és Szolgáltató BT. 1181 Budapest. XVIII. ker. Parázs u. 27. T: 290-7252 

Linónyomó gép :Patkós László Hetényegyháza 6044 Miklós Gy u. 205. Tel. 76472287

2002 augusztusában 95 ezer a 70 cm széles gép

 

Papír

Kézzel merített papírt vásárolhatunk: Vincze László  Szentendre Angyal u. 5. T: 26/ 314-328

Fűzfői Papírgyár,  0688598200 kereskedő  0688 305004474

Könyv

Olcsóbban vásárolhatunk művészeti kiadványokat a Corvina kiadónál, Budapest, Vörösmarty tér1. T: 1/117-5185

A Miskolci Galériában és a Herman Ottó Múzeumban megvásárolhatók a Miskolci Grafikai Biennálék katalógusai.

Egyéb

Ötvösszerszámok:

J. Schmalz Budapest kft

1089 budapest Győrffy I. u. 1/e

tel: 12034664

 

A Zánkai Gyermekgaléria rendszeresen szervez grafikai táborokat, illetve  felvilágosítást tud adni a lakóhelyhez legközelebb működő grafika körökről.  Zánka, Gyermek Üdülő Centrum T:   87/ 368-440

 

A metsszünk együtt linót könyvben bemutatott, házilag gyártható eszközök prototípusai megrendelhetők:

Szolnoki Metszőkör  Szolnok, Zöld Ház, Czakó E. u. 2.

Öntészeti anyagok: Szilikon 2000 Kft. Budapest. Mázsa u. 5. 061 2604061

 

 

Gyártók:

Itt csak azokat a gyártókat soroljuk fel, akiktől közvetlenül is vásárolhatunk.

Halmaj, Termelő Szövetkezet (Tus, vízfestékgombok)

Akzo Budapesti Mintabolt                (Tilatex színezők) 1/ 15 85 611 / Üllői úti1/25 15 778

TVK Akzo KFT Tiszaújváros                           49/ 32 19 31 (32 21 11/Molnárné/ Sefra 9443 )

Forte gyár. Vác, 27 / 314 133. 321 vagy 313-as mellék: Kissné Zsuzsa. Folyékony foto emulzió.

Tóth Sándor, Mezőberény, Bartók Béla u. T: 66/ 35 28 58. Szövőkeretek, szövőállványok, madzagszövők, stb. Postán is szállít, tízegynéhány éve gyárt, olcsó, megbízható.     Árak 2002 09.01-én: Szövőállványok : 80 cm széles 15700, 100 cm széles 17500,  asztali szövőkeret támla nélkül 6000 támlával  7100  70 + 50 –es  + 12 % áfa

Hőker KFT 3523 Miskolc Pf: 22.  46366 374, 562 513  562 514  Kaffka Margit u. 51  Mobil: 302722590 

Meta Team Salgótarján, Baglyasi u. 1. T: 32/ 441 777, 30/ 451 912 Szitanyomó készülékek, szárítópolcok, egyéb kiegészítők.

Linónyomó gép :Patkós László Hetényegyháza   6044 Miklós Gy u. 205. Tel. 0676472287

2002 augusztusában 100 ezer a 70 cm széles gép

Lelkes Virág 06209210220 email: bizanc@matavnet.hu

Festővásznakat vásárolhatunk: Csárdatext. Csárdaszállás 0666426048

 

Hasznos linkek:

HAGA Automatika Kft.: hagamat.hu/belepo.html

A HAGA Automatika Kft 1987 óta gyárt mikroprocesszoros kompakt szabályozókat .
Az analóg kezelésű önhangoló PID szabályozók bemenetei és kimenetei szabadon konfigurálhatók egymástól függetlenül. A szabályozók egyszerűen, segédeszköz nélkül szerelhetők, minden csatlakozás dugaszolható.
 Minden szabályozó kommunikál számítógéppel.
 Termék forgalmazók:
C+D AUTOMATIKA Kft
1191 Budapest
Földvári u. 2.
Telefon: 282-9896
FAX: 282-3125
info@cdaut.hu
www.cdaut.hu
www.meter.hu

MILE Kft
1104 Budapest
Mádi u. 52
Telefon: 431-9800
FAX: 431-9817
milekft@mail.elender.hu
www.mile-kft.hu

RHODIUM Kft
1196 Budapest
Zrínyi u. 153.
Telefon: 282-8308
FAX: 282 5689
rhodium@axelero.hu

Budapest Kerámia Kft
1194 Budapest
Fadrusz J. u. 2.
Telefon: 358-1410
FAX: 358-1409
bpkeram@axelero.

Laboratóriumi kemecék gyártása:
www.kaloriatech.hu

PROVICON Kft
VISION folyamatmegjelenítő rendszer
www.provicon.hu

FTI BT
Automatizálás, kemenceépítés, javítás
T.: (20) 988-7353

TIZIÁN BT
Kemenceépítés, automatizálás, javítás
www.tizian.hu
tizian@mail.gatesgroup.hu

NOVOCEL Kft
Hőtechnika, kemenceépítés, automatizálás, javítás, fotodekor
www.novocel.hu
novocel@axelero.hu.

SZEMÁN STÚDIÓ Kft
Kemenceépítés, javítás, díszkerámia gyártás
www.szemanstudio.hu
studio@szemanstudio.hu

PROTHERMO HOFFMANN Kft
Kemenceépítés, automatizálás, javítás
prothermo@freemail.hu

CÉH THERMO Kft
Kemenceépítés, automatizálás, javítás
T.: 349-0902 (30) 400-167 (30) 518-671
szatmari.janos
@cehthermo.hu


Hlavaji Péter
Automatizálás
T.: (70) 275-2749
heatronik@netelek.hu

BUDAI VILLANY ELŐSZERELŐ BT
Erősáramú szerelés, kapcsolószekrény gyártás
kertesz1@freestart.hu

 

Néhány  művészeti iskola, művészetpedagógiai műhely

(Amelyekről szándékunkban áll részletesebb ismertetőket közölni.)

Ovizuál Kreatív Műhely. 1042 Budapest Viola u. 11-13. Óvoda. T: 0613692178  Web lap: http://www.extra.hu/ovizual/

Gyik Műhely

Győri Műhely

Udvardi Vizuális Iskola

Barcsay  Művészeti Iskola

Nádasdy Művészeti Iskola

Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskola

 

2.1.1.2A Vizuálpedagógiai Kapcsoskönyv programba bekapcsolódott iskolák település név szerinti sorrendben

( Az esetleges kimaradásokért, könyvelési hibákért elnézést kérek! )

 

Fejlesztő intézmények

Szolnoki Metszőkör Egyesület. (Alapfejlesztés, menedzselés:, Szávai István. )

Széchenyi krt-i Általános Iskola (Az általános iskolai program referencia iskolája) Danka Attila, Györe Zoltán.

Önálló Vizuális Alapiskola Jász-Nagykun - Szolnok megyei tagiskolái (Művészeti iskolai programfejlesztés) Baloghné Csík Terézia, Danka Attila, Gácsi Anna, Györe Zoltán, Ligárt Márta, Marik Ágnes, Mihály Anikó, Nagy Katalin, Németh Inez, Páncsics Edina, Sindel Mihály, Szávai István.)

Jász Nagykun Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet ( Megyei fejlesztő-adaptáló iskolahálózat létrehozása) Szávai István.

Szakképző Iskola és Kollégium, Szolnok. (Alapeszközök készítése a program résztvevői számára) Kiss Istvánné

 

Adaptáló - fejlesztő iskolák

Kunszentmárton, Általános Iskola, Gácsi Anna.

Martfű, Általános Iskola,  Király Katalin

Szolnok , Kassai Úti Általános Iskola, Darabontné Juhász Zsuzsa.

Szolnok.,  Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Ligárt Márta.

Szolnok., Fiumei úti Általános Iskola, Baloghné Csík Terézia.

Szolnok., Hermann Ottó Általános Iskola, Mihály Anikó.

Szolnok., Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Molnárné Bíró Mária.

Törökszentmiklós, Kölcsei Ferenc Általános Iskola, Sindel Mihály.

 

A program bejegyzett tulajdonosai:

Magánszemélyek, és azok az iskolák, ahonnan még nem érkezett visszajelzés, hogy a helyi tanterv milyen mértékben támaszkodik a Kapcsoskönyvre. ( A teljes kör persze tágabb, hisz a lemez másolatairól nincs listánk. Nem tüntetem fel továbbá azt a kollégát, társtudományi, művészeti szakembert, akiknek küldtem a lemezből, de nem kaptam választ. Hiányzik néhány művészeti iskola, ahol szakértettem, ilyenkor mindig hagyok ott egy lemezt, és persze nem tudom, hány tagiskolájukba jutott el. Remélhetően több százba.)

 

Álmosdi Árpád, Szolnok.

Általános Iskola és Óvoda, Nagykanizsa.

Általános Iskola és Zeneiskola, Herend.

Általános Iskola, Besenyszög.

Általános Iskola, Ecser.

Általános Iskola, Gersekarát.

Általános Iskola, Kismarja.

Általános Iskola, Kőtelek.

Általános Iskola, Sükösd.

Általános Iskola, Tiszaföldvár.

Általános Iskola, Tószeg,

Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest.

Apáczai ÁMK, Pécs

Bardócz Erzsébet, Cigánd,.

Belvárosi Általános Iskola, Szolnok.

Besztercei Művészeti Iskola, Nyíregyháza.
Boros Béla, Budapest. OKÉV.

Bozsik József Általános Iskola, Komárom.

Budapesti Tanítóképző Főiskola

Dr. Veszprémi László, Szeged.

Endre Király Általános Iskola, Tiszavárkony.

Eötvös József Általános Iskola, Hajdúböszörmény.

Ferencvárosi Általános Iskola , Budapest., Koczka István.

Fővárosi Pedagógiai Intézet, Budapest

Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola, Nagykáta.

Hajnóczi József Gimnázium, Tiszaföldvár.

Harmónia Művészeti Iskola, Balatonberény

Hartyán Nevelési Oktatási Központ, Budapest.

Hétszínvirág Művészeti Iskola, Kalocsa.

Hunyadi János Általános Iskola, Dunaharaszti,.

II. Rákóczi F. Általános Iskola. Téglás.

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Szolnok.

Jókai Mór Gimnázium, Komárom.

Károlyi Gáspár Általános Iskola, Gönc

Kertész  utcai  Művészeti Általános Iskola  és Szövegszerkesztő Szakiskola, Budapest .

Kiskulcsos Általános iskola, Karcag.

Kissné Breczek Margit, Budapest.

Kodály Zoltán Általános Iskola, Szolnok.

Kovács Margit ÁMK, Győr .

Kovács Mihály Ált. Isk. Abádszalók

Kunszentmiklós ÁMK

Lajtha László Művészeti Szolgáltató KHT, Jánoshalma.

Lehel Vezér Gimnázium, Jászberény.

Magángimnázium és Művészeti Iskola. Szolnok

Magyar Iparművészeti Egyetem tanárképző Kar

Martos Flóra  Általános Iskola, Martfű.

Molnár Erika. (Bogáncs Utcai Általános Iskola), Budapest.

Művészeti Alapiskola, Homokbödöge.

Oravetz Dóra, Gyula

Ovizuál Műhely, Budapest.

Pest Megyei Pedagógiai Intézet, Budapest.

Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ, Győr.

Petőfi úti Általános Iskola, Törökszentmiklós.

Piarista Szakmunkásképző Iskola, Göd.

Salgótarján, Művészeti Iskola.

Sándorfalvi Kulturális Egyesület

Sinkó István, GYIK műhely, Budapest.

Szandaszőlősi Általános Iskola, Szolnok.

Széchenyivárosi Alapfokú Művészeti Iskola, Kecskemét.

Szemere Bertalan 12 évfolyamos Iskola, Budapest.

SZIEJFK Gyakorló Iskola, Jászberény

Szögedi Múzsa KHT, Szeged.

Tettamanti Zsófia Budapest

Tiszaparti Gimnázium és Szakközépiskola. Szolnok.

Török Mária, Csongrád

Udvardi Művészeti Iskola, Baja..

Ungváry Fanny, Budapest

Váry Emil Általános Iskola, Kisvárda.

Zene és Társművészetek Iskolája, Piliscsaba.

 

A program bejegyzett tulajdonosai a településnevek sorrendjében.

 

Abádszalók, Kovács Mihály Ált. Isk.

Baja. Udvardi Művészeti Iskola.

Balatonberény, Harmónia Művészeti Iskola.

Besenyszög, Általános Iskola.

Budapest, Alternatív Közgazdasági Gimnázium.

Budapest, Boros Béla, OKÉV

Budapest, Fővárosi Pedagógiai Intézet

Budapest, Gyik Műhely

Budapest, Koczka István, (Ferencvárosi Általános Iskola ,)

Budapest, Hartyán Nevelési Oktatási Központ.

Budapest, Kissné Breczek Margit.

Budapest, Kertész  utcai  Művészeti Általános Iskola  és Szövegszerkesztő Szakiskola

Budapest, Magyar Iparművészeti Egyetem tanárképző Kar

Budapest.Molnár Erika. (Bogáncs Utcai Általános Iskola,).

Budapest, Ovizuál Műhely.

Budapest, Pest Megyei Pedagógiai Intézet

Budapest, Sinkó István, GYIK műhely

Budapesti Tanítóképző Főiskola

Budapest, Tettamanti Zsófia

Budapest, Szemere Bertalan 12 évfolyamos Iskola

Budapest, Ungváry Fanny (Bárka Színház)

Cigánd, Bardócz Erzsébet

Dunaharaszti, Hunyadi János Általános Iskola

Ecser, Általános Iskola

Fót, Waldorf iskola

Gersekarát, Általános Iskola. Honvéd u. 10.

Göd, Piarista Szakmunkásképző Iskola

Gönc Károlyi Gáspár Általános Iskola

Győr , Kovács Margit ÁMK

Győr, Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ

Gyula, Oravetz Dóra

Hajdúböszörmény, Eötvös József Általános Iskola.

Herend Ált. Isk.ola és Zeneiskola

Homokbödöge, Művészeti Alapiskola

Jánoshalma, Lajtha László Művészeti Szolgáltató KHT

Jászberény , Lehel Vezér Gimnázium,

Jászberény, SZIEJFK Gyakorló Iskola

Kalocsa, Hétszínvirág Művészeti Iskola

Karcag , Kiskulcsos Ált. isk.

Kecskemét, Széchenyivárosi Alapfokú Művészeti Iskola

Kismarja,  Általános Iskola.

Kisvárda, Váry Emil Általános Iskola

Komárom,  Bozsik  József Általános Iskola

Komárom, Jókai Mór Gimnázium

Kőtelek, Általános Iskola

Kunszentmiklós ÁMK

Makó, Kiss Ildikó

Martfű,  Martos  Flóra  Ált. Iskola

Piliscsaba, Zene és Társművészetek Iskolája

Nagykanizsa , Általános iskola és  óvoda, 8808Alkotmány u. 81

Nagykáta, Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola

Nyíregyháza, Besztercei Művészeti Iskola

Pécs, Apáczai ÁMK

Salgótarján. Művészeti iskola.

Sándorfalvi Kulturális Egyesület

Sükösd, Általános Iskola

Szeged , Dr. Veszprémi László

Szeged, Szögedi Múzsa KHT

Szolnok, Álmosdi Árpád

Szolnok, Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet

Szolnok , Kodály Zoltán Általános Iskola

Szolnok, Magángimnázium és Művészeti Iskola.

Szolnok, Belvárosi Általános Iskola.

Szolnok., Szandaszőlősi Általános Iskola

Szolnok,. Tiszaparti Gimnázium és Szakközépiskola

Téglás, II. Rákóczi F. Általános Iskola

Tiszaföldvár, Általános Iskola

Tiszaföldvár, Hajnóczi József Gimnázium

Tiszavárkony, Endre Király Ált. Isk.

Tószeg,  Általános Iskola, Buczkó Endre

Török Mária Csongrád

Törökszentmiklós , Petőfi úti Általános Iskola,

Ungváry Fanny

Zirc, Reguly Antal Általános Iskola

 

A Kapcsoskönyvben feladatokkal, vagy szaktermükkel szereplő kollégák:

(Megkezdett)

Baloghné Csík Terézia

Bodnár Éva

Bodóczky István

Borics József

Csókási Katalin

Csomor Gábor

Danka Attila

Földi Péter

Gácsi Anna

Gevicser Gyula

Györe Zoltán

Honti János

Horváth Dénes

Horváth Erzsébet

Horváthné Kupai Éva

Kamarás István

Kaposvári Kázmérné

Ligárt Márta

Makoldi Sándor

Marik Ágnes

Mihály Anikó

Nagy Anna

Nagy Dénes

Nagy Katalin

Németh Inez

Páncsics Edina

Pecze János

Platthy István

Sinkó István

Sipos Endre

Szabados Árpád

Szabó Imre

Szabics Ágnes

Szeifert György

Tettamanti Zsófia

Ungváry Fanni

 

 

Témagazdák ( meg kellene kezdeni!)

 

Lelkes Márk Bizánc fa mozaik készlet. Email dlelkes@matavnet.hu

Baranyai Zoltánné. Művészeti iskolai szakértés, továbbképzés, Győri Műhely programvezetője, tankönyv, munkafüzet szerző, kiadó, egyszóval viz. ped. mindenes.

Szalai József. MROE titkár. Tudja pl. hol lehet klasszikus gipszfejek másolatait rendelni.